Zoneterapi gav overraskelser i hjernen

Af Jesper Odde Madsen

Det ser ud til at zoneterapi påvirker hjernen meget mere end forventet, viser et pilotstudie udført af forskere og zoneterapeuter på University of Minnesota, hvor ”hjernen lyste op som et juletræ”

At hjernen påvirkes under zoneterapi er ikke overraskende. Men i forskningsprojektet ”Neural Pathways of Applied Reflexology” blev selv de mest skeptiske forskere forbløffede efter at have analyseret billederne fra tusindvis af hjernescanninger, der blev taget, mens deltagerne fik fodzoneterapi. 

Billederne blev taget ved hjælp af funktionel magnetisk resonansbilleddannelse (fMRI), som overvåger ændringer i blodgennemstrømning og iltniveauer i hjernen. 

Forsøget blev lavet i et samarbejde mellem forskere og zoneterapeuter, bl.a. fysikeren Dr. Stefan Posse og zoneterapeut Kevin Kunz. 

Når zoneterapeuterne gik i gang, forventede forskerne naturligvis, at billederne ville vise aktiveringer i den sansemotoriske cortex relateret til fødderne. Men der sket noget uventet, nemlig at dybere dele af hjernen blev aktiveret - og nogle af de områder i hjernen, der blev aktiveret, havde ingen direkte forbindelse til fødderne. Desuden var de områder, der blev aktiveret, de samme på tværs af undersøgelsens deltagere. 

Ny overraskelse

Forskerne besluttede nu at lave endnu en undersøgelse, og her fik de en ny overraskelse. Dr. Posse beskrev det som at hjernen ”blev aktiveret som et juletræ” under scanningerne. 

Mens hjerneforskerne naturligvis forventede at se ændringer i realtid i hjernens sensoriske motoriske cortex, når deltagerne modtog zoneterapi, skete der uventede ændringer i blodgennemstrømningen langt ud over denne del af hjernen. 

I det væsentlige viser de foreløbige resultater, hvordan fodzoneterapi aktiverer dybere dele af hjernen, der ikke er forbundet med fødderne. Forskerne understreger dog, at der er behov for mere forskning, før man kan sige noget mere præcist om zoneterapiens påvirkning af hjernen. 

Men resultaterne tyder på at man har fundet frem til noget banebrydende. 

- Denne undersøgelse vil ikke kun ændre den måde, vi ser zoneterapi på. Det vil også ændre vores syn på hvordan menneskekroppen fungerer, siger Kevin Kunz. 

- Resultaterne rejser vigtige spørgsmål om den menneskelige krops interne forbundethed og zoneterapiens værdi som en kraftfuld terapi. 

---

Man kan finde detaljer om punkter, nerver og hjerne her i kilden til denne artikel: Barefoot Holistics

Der er endnu ikke publiceret en videnskabelig artikel på grundlag af forsøgene, men den er på vej. I stedet kan man evt. se de foreløbige resultater via et webinar med to af zoneterapeuterne: 

IRC Webinar with Barbara & Kevin Kunz