Traumer, overbevisninger og forløsning

Sammenhængen mellem psykiske traumer og den fysiske tilstand er central i EFTMR. Forløsningen af traumerne, som kan trække tråde flere generationer tilbage, er en fascinerende og livsbekræftende proces

Af Jesper Odde Madsen

Alle taler om traumer. Men hvad går de egentlig ud på, og hvordan kommer klienten videre? Man kan fx bruge metasundhed og EFT (Emotional Freedom Technique) som er den faglige tilgang hos traumeterapeut Anna Mette Strøm Dahl. 

Et traume handler ikke nødvendigvis om fx misbrug eller krig. Anna Mette understreger, at det er hverdagstraumerne, der fylder mest. Man kan som barn opleve at blive gjort forkert, rettet på, gjort til grin i skolen, eller blive overset, da lillesøster kom til verden. Noget ”almindeligt”, som ikke desto mindre kan sætte spor.

Vores hverdagstraumer er dem, der dukker op, når vi møder situationer eller mennesker, der minder om traumet. Det kan fx være hos en partner, og her opleves det i første omgang som noget kendt og trygt, men vi reagerer negativt, når vi ubevidst får kontakt med traumet. 

- Underbevidstheden bliver ved med at tiltrække situationer for at få traumet forløst, og derfor får den aktiveret det, men samtidig vil den også sørge for, at du ikke kommer i kontakt med det, og det sker via vores mestringer, nemlig at beskytte os mod det, vi frygter, fortæller Anna Mette. 

- Kroppen gør alt, hvad den kan, for at undgå at komme tilbage til traumet. Derfor mestrer vi det ved at trække os fra situationer, der minder om traumet, men ubehaget sidder tilbage i kroppen, selv om vi ikke er bevidste om det, fortæller Anna Mette. 

Klienten er i ro

- Lad os sige, at en mand fortæller om smerter i nakken. Inden for metasundhed er der en sammenhæng mellem nakkesmerter og følelsen af uretfærdighed. Der kan komme mange forskellige ting op i samtalen, det kan fx være, at han er irriteret over at føle sig svigtet på arbejdet. Jeg tager altid udgangspunkt i hans egne ord, og jeg bruger formuleringerne flere gange i sessionen, siger Anna Mette. 

- I processen tapper jeg med fingrene på meridianbanerne for at få kroppen til at slappe af, så den tør at lukke op for et billede fra fortiden. Der er tale om en let hypnotisk tilstand, hvor man sidder med lukkede øjne, og der dukker som regel flere billeder frem. Det kan være at han som treårig oplevede, at far slog lillebror, men at han ikke var i stand til at stoppe denne uretfærdighed. 

- Derpå tilfører jeg en person og en situation, som klienten mener han føler sig tryg ved, fx at han sidder på skødet af sin moster. 

- Jeg spørger ”Er du klar til at fortælle far, hvad du følte dengang? Han sidder lige der.” Hvis klienten ikke er helt tryg ved det, gør jeg fx billedet af ”far” mindre, så klienten er i ro og ser på situationen udefra. 

- Her siger klienten det, han ikke fik sagt som barn. Han lytter også i dialogen til ”far”, som fx kan sige, at han fortryder sin handling og at han elsker jer begge. Samt at du ikke gjorde noget forkert dengang. 

- Nu dannes der en ny overbevisning hos klienten, om at han er god nok og ikke har gjort noget forkert. Efter at have båret på det i mange år, slipper kroppen de spændinger, man måske har haft gennem 50 år. 

Genoplever ikke traumet

Det er altså ikke selve samtalerne, der skaber forløsningen, det er arbejdet med de overbevisninger, der har sat sig i systemet som følelser og dermed også i kroppen. 

- EFT virker netop, fordi klienten er afslappet og ser situationen udefra. Hvis du derimod genoplever traumet, så passer kroppen på dig, nervesystemet lukker ned, og du kan ikke gøre noget. Det er den store fordel ved EFT. 

- Traumet opbygges ofte over tid via flere situationer med samme tema, men det gode er, at det fungerer som domino-brikker: Hvis vi får fat i den ældste version af temaet, fx et svigt, så falder de alle sammen, forklarer Anna Mette. 

- Nogle gange viser der sig endda et mønster, som går flere generationer tilbage. Jeg nåede med en klient helt tilbage til farmors barndom. Som 5-årig blev hun sendt på børnehjem, mens hendes bror blev i hjemmet. Hun oplevede et fundamentalt svigt. 

- Som voksen blev hun ved med at være i forhold, der gik i stykker, fordi hun var tiltrukket af mænd, der svigtede hende. Og da hun en dag blev gravid, forlod manden hende. Dette mønster viste sig så igen, da hendes barn var blevet voksen og kom i behandling med EFT. 

Farligt at sige fra

- En anden klient led af alvorlig græsallergi. Via EFT nåede vi frem til, at hun som teenager havde været udsat for et overgreb i en park, hvor hun ikke kunne sige fra. Derpå nåede vi ned til treårsalderen. Her stak moren af med hende på grund af en voldelig mand, hun ikke kunne sige fra overfor, og da barnet skreg og protesterede, gik moren i panik og gav hende en lussing. Her lærte hun, at det var farligt at sige fra. Her lukker nervesystemet simpelthen ned for at beskytte barnet, siger Anna Mette. 

- Mor kunne jo heller ikke sige fra. Her arbejdede vi derfor med at skabe en ny overbevisning, at mor elsker dig, hun prøvede at beskytte jer begge, men hun magtede bare ikke situationen. 

- Her gik vi så i gang med at lave et nyt billede, hvor klienten møder sin mor. Hvad fik du ikke sagt og gjort? Sig det til mor. Klienten ser nu det hele udefra – men som voksen kvinde. Hun genoplever ikke traumet, men hun kigger på det og fortæller mor hvad hun oplevede dengang. 

- På den måde folder situationen sig ud hos klienten, og der kommer ro på nervesystemet. Det, der var sandheden indtil nu, får nu en ny forklaring og overbevisning, og fremover bliver klienten derfor ikke påvirket af den type situationer. 

Skiftede spor

Anna Mettes egen vej ind i det alternative var ikke mindst drevet af en personlig motivation, fordi hun dengang var ramt af en middelsvær depression og led af en alvorlig migræne.

- Jeg besluttede først at få kranio-sakral terapi, og det hjalp en del. Derpå begyndte jeg at udforske forskellige former for alternativ behandling. Jeg uddannede mig i metasundhed og derpå i EFT, der kan betegnes som porten ind til underbevidstheden. 

- Efterhånden blev det svært for mig at forene alt det nye, jeg lærte, med mit gamle arbejde. Efter mange år som ergoterapeut i socialpsykiatrien valgte jeg derfor at sige min stilling op, og at skifte spor og blive traumeterapeut. 

Anna Mette er i dag EFTMR-traumeterapeut, uddannet på Energipsykologi Danmark i Haslev, hvor hun afsluttede uddannelsen i september 2021. Hun har klinik i Højslev uden for Skive og arbejder også som underviser i EFT. 

Fakta

EFT står for Emotional Freedom Technique: En tappe-teknik, der læner sig op af meridianlæren og den kinesiske medicin. (Vi tuner ind i et ubehag. Finder den bagvedliggende årsag til ubehag. Målet er at fjerne denne årsag, så ubehag ikke længere generer). 

MR står for Matrix Reimprinting: En overbygning på EFT, hvor vi arbejder i let hypnagog tilstand med traumematerialet og ikke blot fjerner uhensigtsmæssige overbevisninger, der hidtil har styret vores liv, men ændrer til nye overbevisninger, der kan skabe skift i vores liv såvel fysisk som mentalt. 

EFTMR-Traumeterapeuten bruger EFT til at åbne for vores underbevidsthed og Matrix Reimprinting til at skabe nye overbevisninger ud fra traumemateriale. Ud fra nye overbevisninger dannes nye beslutninger. Disse integreres som en naturlig del i klientens liv, der oplever såvel en fysisk som en mental forandringsproces. 

EFTMR-Traumeterapi

Anna Mette med klient