Ingen resultater
Smerternes ABC i praksis
Hands-on øvelser, RAB timer og gode fif om smertebehandling er på menuen til landsmødet 2025. Samt ikke mindst hvordan man afgør om klienten skal sendes videre til sundhedsvæsenet.
Af Jesper Odde Madsen
Klienten lider af smerter eller svimmelhed, og du spørger ind for at danne dig et helhedsindtryk af ham eller hende. Måske kan din behandling hjælpe, men hvordan sikrer du dig, at det ikke er noget, der her og nu kræver behandling hos læge eller sygehus?
På landsmødet vil Cecilie Esbjerg fortælle hvordan man finder ud af om det er så alvorligt, at klienten skal sendes videre. Hun har arbejdet som fysioterapeut i syv år, og hendes oplæg er for alle, som ser mennesker med smerter i bevægeapparatet i forbindelse med behandlinger. Hun er klinikchef på FysioDanmark, Aarhus Nord.
- Jeg vil fortælle hvordan man kan identificere alvorlig patologi og dermed få patienterne sendt videre til udredning. Det kan vise sig som smerter og hævede led, og der kan fx være en autoimmun sygdom, som skal udredes, siger Cecilie Esbjerg.
- Det gælder også om at kunne skelne mellem god og ondartet hovedpine eller svimmelhed, og her vil jeg give jer nogle spørgsmål, I kan stille for at afdække hvad det handler om.
- Generelt vil jeg sige, at man ikke uden videre skal starte med en almindelig behandling af smerterne, hvis klienten ikke i forvejen har været i kontakt med sundhedsvæsenet.
Safety test
Piskesmæld er desværre en udbredt lidelse, og også her får man på landsmødet gode fif og nyttige informationer. Jan Lasota vil holde et kort introduktionskursus i piskesmæld, og han har over 30 års erfaring som behandler med specialisering inden for idrætsfysiologi, osteopati og akupunktur. Han har desuden modtaget uddannelse af Dr. Arthur Croft, en af verdens førende eksperter inden for Whiplash.
- Der er jo sindssygt mange med piskesmæld, men heldigvis er 95% af lidelserne gået væk efter et år, uanset behandlingen. Men de sidste 5% er kroniske, og denne gruppe bliver større og større, siger Jan Lasota.
Hans foredrag vil være meget praktisk orienteret, og Jan vil bl.a. demonstrere nogle simple tests, man kan bruge til at skelne mellem de alvorlige tilfælde, som kræver lægebesøg, og dem man selv kan behandle. Deltagerne på landsmødet kommer til i praksis at teste teknikkerne på hinanden.
- Jeg demonstrerer fx en safety test, der kan fortælle os, som der er tale om et neurologisk udfald, dvs. skader på nervesystemet. I får et par effektive greb, og det betyder ikke, at I skal lave jeres terapi om, men I får blot et ekstra og nyttigt krydderi med jer.
- Nogle klienter virker vanvittigt dårlige, men kan godt behandles, og omvendt er der andre, som ikke har alvorlige symptomer, men straks bør sendes videre. Det er her, en safety test er uundværlig.
- Med den viden kan I som behandlere føle jer mere trygge, og så bliver klienterne jo også mere trygge ved situationen, siger Jan Lasota.
Kropsbaserede tiltag og cannabis
Der vil være yderligere to oplæg på programmet. Det ene kommer fra Nanna Gram Ahlmark, som bl.a. fortæller om forskning i hvilket udbytte mennesker med fysisk eller psykisk smerte kan opnå gennem kropsbaserede og alternative tilgange. Nanna Gram Ahlmark er religionssociolog, ph.d. og seniorforsker.
Det andet kommer fra Peter Leutscher, som er læge med speciale inden for intern medicin. Han vil bl.a. tale om forskellige smertetyper og årsager, samt om de konventionelle behandlinger, man bruger i sundhedsvæsenet. Desuden vil han komme ind på forskellige supplerende komplementære behandlingstiltag, med hovedvægten lagt på cannabis og LDN (en receptpligtig medicin).
---
NB: Husk at deltagelse i alt dette giver RAB timer!