Samarbejdet starter ved os selv

Henning har kræft, men lever et aktivt liv uden smerter og væsentlige bivirkninger. Han bruger cannabis som supplement til kemoterapien, og sygdommen udvikler sig ikke. Et eksempel på gevinsten ved at have foredragsholdere fra det etablerede sundhedsvæsen, som gerne vil dele deres viden med os

Af Jesper Odde Madsen 

Det giver pote, når vi på landsmøder og seminarer inviterer foredragsholdere fra det etablerede sundhedsvæsen, som har en åben tilgang til vores verden og gerne vil dele deres viden med os. Det åbner muligheden for et konkret møde mellem sundhedsvæsenet og det alternative, til gavn for klienten.

- På seminaret i september 2023 hørte vi et oplæg om cannabis fra Peter Leutscher, som er overlæge og centerchef ved Center for Klinisk Forskning, Regionshospital Nordjylland, hvor der forskes i cannabis, fortæller zoneterapeut og akupunktør Susanne Ravn. 

- Én af mine klienter, Henning, som er i livsforlængende kræftbehandling, var virkelig hårdt ramt, ikke mindst af bivirkningerne efter kemoterapien. Derfor anbefalede jeg ham at kontakte den læge, Peter Leutscher anbefalede os. 

- Resultatet er, at han i dag trives meget bedre end forventet, og han mener selv det skyldes, at han efter konsultation hos denne læge begyndte at tage CBD-dråber. 

En anden kræftpatient er i gang med at genopbygge sin krop efter kemo og strålebehandling. Det sker sammen med en zoneterapeut og sygeplejerske Jeanett Kertevig, som er uddannet rådgiver i alternativ behandling ved Sygehus Lillebælt. Det indgik også i et oplæg på seminaret. To gode eksempler på at sådan et samarbejde kan gavne patienterne. 

- Ved at anbefale vores klienter at søge hjælp hos personer med en positiv indstilling til den alternative verden, viser vi den vej samarbejdet skal gå, nemlig at bygge bro til det etablerede sundhedssystem. For vi skal selv turde gøre det, vi ønsker andre skal gøre, siger Susanne Ravn. 

Hennings historie

Henning på 67 år er kronisk kræftsyg og har i perioder været hårdt ramt af smerter og mangel på energi. Men i dag kan han leve et nogenlunde normalt liv takket være en kombination af kemoterapi og CBD-dråber. 

For ni år siden fik han en knude i lænden, som lægen i første omgang blot mente var en fedtknude. Men den viste sig at være ondartet, og over tre år blev han derfor opereret flere gange i ryggen. Det gik godt, men to år efter havde kræften desværre spredt sig til lungerne. 

Derpå blev han flere gange opereret i lungerne, og for to år siden fandt de ved tilfælde en knude på hjertet. Senere viste det sig, at der også var metastaser i leveren, og i 2022 sagde Henning ja til at starte på kemoterapi. Det var dog ikke uden problemer, da det viste sig, at han var plaget af bivirkningerne og i øvrigt slet ikke kunne tåle visse former for kemoterapi. 

- Da jeg via Susanne hørte om mulighederne for at bruge cannabis, opsøgte jeg efter hendes råd én af de få danske speciallæger, der har kompetencer til at ordinere cannabis, forklarer Henning. 

Med tilskud

Første gang måtte Henning betale 1.600 kr. for en flaske CBD-dråber til en måned, men efter at han fik tilskud fra sygesikringen koster det nu kun 260 kr. pr flaske. Det var speciallægen, der søgte om tilskud, men derefter er det hans egen læge, der udskriver recepterne.

Hver tredje uge rejser Henning fra sin bolig i Midtjylland til Herlev hospital, som er specialiseret i sarkomer (1), og hans er et såkaldt leiomyosarkom. Her får han kemobehandling i fire timer.

- Jeg tager 10-15 dråber CBD inden kemokuren, og jeg bliver lidt døsig, men det bliver jeg alligevel også af kemoen.

- Det hjælper meget på de smerter, der kommer bagefter, og dråberne fjerner den kvalme, jeg får af behandlingen. De hjælper mig desuden med at få en god nattesøvn efter kemoterapien.

- Før i tiden gav de mig en hel pose med piller, som jeg skulle tage mod bivirkningerne af kemoen – men det var piller, som også gav bivirkninger.

Små doser

Henning er generelt let påvirkelig mht. medicin, og mener selv, at han bør nøjes med små doser.

- Det skal ikke meget til før jeg mærker det, og det gælder både kemo, hovedpinepiller og cannabis. Til daglig tager jeg som regel ti dråber om formiddagen, og det passer fint, for jeg føler mig slet ikke påvirket. Andre tager 50 dråber om dagen, men det ville være alt for meget for mig.

- Heldigvis kan jeg se, at jeg ikke bliver afhængig af dråberne, nogle dage glemmer jeg helt at tage dem.

- Jeg kan også have en dårlig dag på grund af smerter fra arvæv. Lungerne var nemlig klistret fast til mine ribben, og derfor er der arvæv, hvor smerten trækker ud i højre side, helt ned i maven. Så tager jeg 15 dråber CBD, og derpå kan jeg sove igennem, fortæller Henning.

Fire travheste

De seneste to scanninger i Herlev viser, at den negative udvikling af kræften er stoppet.

- Sidst jeg var i Herlev, var lægerne meget overraskede over hvor godt det så ud. De kan ikke se negative forandringer i lever og hjerte, og i lungerne er det næsten væk. De ved godt jeg får cannabis, og sygeplejersken sagde, at mange patienter har gavn af cannabis, men at man endnu ikke kan dokumentere det.

- Jeg ved jo ikke hvad der virker på hvad, men jeg tror, at begge dele har en effekt – kemo og cannabis. Jeg har ikke som i starten bivirkninger efter kemoen i 14 dage efter hver behandling - nu føler jeg, at jeg kan leve med det hele.

- Selv om jeg lige har fået kemo, kan jeg bagefter tage mig af mine fire travheste, siger Henning.

---

(Henning er ikke klientens rigtige navn, da han foretrækker at være anonym)

Peter Leutscher kan du læse om her, og om Jeanett Kertevig her

1) Sarkomer er en sjælden kræftform, der opstår i knogler, muskler, bindevæv, fedtvæv, nerveskeder og kar. (Kræftens Bekæmpelse).

---

PS
Du kan selv udbygge din viden, så du bl.a. kan indgå i en ligeværdig dialog med eksperterne i sundhedsvæsenet, ved at deltage i efterårets seminar. Denne gang er der fx oplæg ved en helhedsorienteret læge og brobygger.

Tilmeld dig via hjemmesiden inden 5. august her.