Operaen ved livets ende

Den professionelle brug af musik med terapeutiske formål er stigende, ikke mindst når det gælder terminale patienter. Nogle skaber endda selv musikken.

Af Jesper Odde Madsen

Den formelle og strukturerede brug af musik i palliativ pleje og på hospices er et relativt nyt fænomen, men den bliver mere og mere udbredt. Musikterapien værdsættes af både patienterne, deres familier og af dem, der leverer musikken.

En canadisk artikel giver et overblik over brugen af musikterapi, bl.a. hos terminale patienter, og via et konkret eksempel belyser den fordelene og de mulige anvendelser af musikken.

American Music Therapy Association definerer musikterapi som "den kliniske og evidensbaserede brug af musikinterventioner for at opnå individualiserede mål inden for et terapeutisk forhold af en autoriseret professionel, der har gennemført et godkendt musikterapiprogram.”

Den voksende dokumentation af brugen af musik i palliativ pleje understøttes af nyere videnskabelige undersøgelser, der dokumenterer det neurobiologiske grundlag for patientens oplevelse af musikken. Det vil sige grundlaget for den nydelse og tilfredsstillelse, man får ved at høre musik - noget der formentlig også forekommer selv i den terminale fase af vores liv.

Musik og relationer

Som eksempel henviser artiklen til en 91-årig mand, Chaim, som blev indlagt med en prognose, der kun gav ham 3 til 6 måneder at leve i. Han led af både lungekræft og andre sygdomme.

Han ville skrive sine erindringer og søgte derfor hjælp hos én af terapeuterne. Hun foreslog at tilføje musik, og det endte med at han besluttede at forvandle sine erindringer til en opera. Med den ville han ære de to kvinder, han havde været gift med - de to vigtigste relationer i hans liv.

Teksterne i sangene kom til at udtrykke de følelser og problemer, han havde med personerne, og det gav ham mulighed for at bearbejde og fuldende sine forhold til dem.

Chaim var i stand til at skrive operaen færdig før han døde, og terapeuten fuldførte projektet ved at indspille både sange og musik efter hans død, så at hans familie tilsvarende kunne reflektere over deres relationer til Chaim. Dette spillede en vigtig rolle i deres sorgproces.

Kilde – hvor du kan læse mere om processen: https://www.hmpgloballearningnetwork.com/site/altc/articles/music-end-life-bringing-comfort-and-saying-goodbye-through-song-and-story

Musik er ikke håndgribelig. Du kan ikke spise den, drikke den eller parre dig med den. Den beskytter ikke mod regn, vind eller kulde. Den besejrer ikke rovdyr eller reparerer brækkede knogler. Og alligevel har mennesker altid værdsat musikken - eller meget mere end det - elsket den.
Robert J. Zatorre, PhD, og ​​Valorie N. Salimpoor, PhD