Fra et andet perspektiv

Nye idéer, brugbare viden, givende øvelser og nye perspektiver. Man kan møde lidt af hvert, når man tager på seminar på Severin med Danske Terapeuter og møder nogle gode oplægsholdere.

Af Jesper Odde Madsen

Når man tilføjer en ny brik, vender billedet helt anderledes. Trine og Ilse opdagede, at puslespillet på Severin lige præcis illustrerer hvad der sker, når man ser sin livshistorie i et nyt perspektiv. Vi har alle brikkerne, men det er ikke ligegyldigt hvordan vi opfatter billedet. (Se foto).

Man kan fortælle sin livshistorie med fokus på de negative (smerte)brikker, eller man kan vælge de positive. Og forskellen er tydelig, det mærkede deltagerne på egen krop, da den holistiske læge Maria Langbak holdt workshop på seminaret i september på Severin. 

Kerneværdier var temaet for en anden øvelse – værdierne var delt op i to: Hjerte og formål. Hjerte kan fx være ærlighed eller nærvær, formål kan fx være at fremme holistisk sundhed eller at skabe mere plads til det spirituelle. 

Trekanten

På seminaret kom der bl.a. også pointer og gode råd fra Marianne Palm:

- Hvis der er optræk til konflikt, så flyt dig fysisk. Det påvirker hjernen i positiv retning.

- Lav en liste over alle de ufuldendte ting i dit liv. Måske du skulle afslutte noget.

Transaktionsanalysens dramatrekant omfatter rollerne som redder, offer og anklager. Det er dem, man bør være opmærksom på, når man vender blikket indad. Hvis ikke vi er bevidste om det, risikerer vi at havne i én af disse roller, fordi den indgår i vores egen bagage. 

Som terapeut er det jo klart, at man hjælper andre, men det bør være noget man vælger at gøre i sit arbejde, ikke en rolle man ubevidst har påtaget sig. Vi kan som behandlere have mange grunde til at ville hjælpe andre, men vi lærer sjældent at drage omsorg for os selv. Derfor er det godt at mærke efter, så man møder klienterne neutralt, uden at medbringe sine egne mønstre. Så hop ud af trekanten og tag ansvar!

Fra et andet perspektiv - Trine og Ilse