De vil have hele pakken

Dansk Akademi for Kropsterapi er en af Danske Terapeuters samarbejdende skoler. Eleverne er mere seriøse end før – de ønsker et solidt fundament, hvor især anatomi og fysiologi er afgørende

Af Jesper Odde Madsen

- Mit formål var, da jeg startede skolen i 2012, at få alternativ behandling op på et mere seriøst niveau. Der burde strammes op, og teorien skulle på plads, siger skoleleder Jannie Arvad. 

Dansk Akademi for Kropsterapi er i dag en af Danske Terapeuters samarbejdende skoler, idet foreningen har en samarbejdsaftale med skolen omkring uddannelserne i kraniosakral-terapi, kropsterapi og massage. 

- Jeg ønskede at sikre kvaliteten i højere grad, fx ved at satse konsekvent på hands-on undervisning, ikke online kurser, inkl. anatomi og fysiologi med de latinske betegnelser. 

Det hele tilrettelagt så det hænger sammen med den manuelle behandling. 

Skolen har foruden Jannie tre ansatte i administrative jobs. De, der underviser på skolen, er ikke ansat, men arbejder som selvstændige konsulenter, der kun kommer på skolen, når de varetager deres konkrete undervisning i fx massage. 

- Nogle af dem er selv lært op her, andre af dem hyrer jeg, fordi jeg ved, at de er kompetente, siger Jannie, som selv er uddannet massør, yogalærer og kraniosakral- terapeut.

Dansk Akademi for Kropsterapi ligger i Åbyhøj, i den sydvestlige udkant af Århus. Skolen har i alt hele 700 kvadratmeter, så der er gode rammer for sideløbende at køre mange forskellige kurser.

En hel uddannelse

I starten havde man fokus på massage og kropsterapeutiske teknikker, men senere kom også kraniosakral terapi og yoga på menuen. Yoga er blevet et populært valg de senere år. 

- Mens vi før i tiden havde mange dagskursister, vælger de fleste i dag at deltage på kurser i weekenderne. De vil jo ikke miste indtægt, hvis de river en hverdag ud af kalenderen. Tager man et dagskursus, er det jo typisk mens man arbejder fuldtids til daglig. 

- Dem, der søger ind på skolen, er fx SOSU’er og sygeplejersker, der vil kombinere faget med deres gamle job, og de fleste af dem er kvinder på 35-45 år. Jeg kan mærke, at de i dag virker mere seriøse end dem, der kom for ti år siden, og der er også større interesse for at få ”hele pakken”, ikke kun en uddannelse i massage. 

- De kan se, at der skal mere til end blot at lære massage, de ønsker også at få en grundlæggende holistisk viden om hele kroppen, og om anatomi og fysiologi. Dette fundament trækker folk til, da det jo også gør det nemmere for dem at få foden inden for og have et job i det etablerede system, mens de opbygger deres klinik. 

Før i tiden var det kun ca. 20 procent, der efter massagekurset gik videre med uddannelsen, i dag er tallet oppe på ca. 70 procent. 

Langt igen

Skolen kom godt igennem tiden med Corona, og bagefter fik de faktisk mere travlt med nye elever. 

- Måske var de blevet trætte af deres job i den periode, i hvert fald var de meget seriøse, og det var tydeligt, at de havde en plan med deres uddannelse. 

Jannie synes det alternative landskab ser mere overskueligt ud end dengang hver eneste lille skole havde sin egen brancheforening. I dag er der færre skoler end for ti år siden, og fx arbejder Dansk Akademi for Kropsterapi sammen med to brancheforeninger, hvor Danske Terapeuter er den ene. 

- Men der er langt igen, der er stadig alt for mange brancheforeninger, det er ikke rationelt, og det kan også være svært at få politikere og offentlighed i tale. Som skole vil vi også gerne undgå at bruge tid på at kommunikere med en masse små foreninger, siger Jannie. 

På Dansk Akademi for Kropsterapi kan man vælge at tage enkeltkurser eller at stykke kurserne sammen til en hel uddannelse og derved opfylde kravene til både momsfritagelse og RAB-registrering.

Der er ingen adgangskrav for at starte på en uddannelse, uanset om man ønsker at blive massør, kraniosakral-terapeut, kropsterapeut, babyterapeut eller yogalærer. 

Dog anbefaler skolen, at man starter med at tage uddannelsen til massør, hvis man vil uddanne sig til kropsterapeut. Og for at blive kraniosakral-terapeut er det et krav, at man deltager i anatomi og fysiologi på et af massageholdene, sideløbende med uddannelsen.

Jannie Arvad - skoleleder Dansk Akademi for Kropsterapi